Varför svenskar mikrochipar sig

Allt fler svenskar opererar in mikrochip i sina händer för att göra vardagen lite smidigare. Utomlands väcks skarp kritik medan den svenska mediarapportering om trenden är positiv. Vad säger det om oss?

Omkring 6000 personer i Sverige har opererat in mikrochip i sina händer för att göra vardagen lite smidigare. Chipen kan bland annat ersätta nycklar och biljetter. Nu erbjuder även vissa företag sina anställda ett chipinplantat istället för ID-kort.

"Utomlands målas Sverige upp som ett samhälle utan riskmedvetenhet, som bjuder in till en orwellsk mardröm"

Samtidigt som den nya tekniken välkomnats i Sverige har den fått skarp kritik i utländsk media. Här målas Sverige upp som en naiv nation utan riskmedvetenhet.

Men varför är det så? Varför skiljer sig uppfattningarna så radikalt mellan Sverige och den övriga världen när det kommer till välkomnande av ny teknik?

Moa Petersén forskar i digitala kulturer vid Lunds universitetet och har författat boken "The Swedish microchipping phenomenon". I denna föreläsning ger hon dig godbitarna ur hennes bok och en bit av förklaringen till den Svenska teknikoptimismen.

Moa redogör bland annat för Sveriges teknologiska utveckling och de uppfinningar som byggt vår välfärd. En utveckling som gjort oss till ett av världens mest högteknologiska länder.