Tre myter om marknadsekonomi

Andreas Bergh utmanar fördomar, reder ut missförstånd och vänder blicken mot den fria marknadens positiva effekter.

Andreas Bergh är nationalekonom som specialiserat sig på forskning om välfärd och välfärdsstaten. Med andra ord vill han ta reda på hur vi skapar ett rikt och tryggt samhälle för så många som möjligt. Andreas är en stark förespråkare för marknadsekonomin som ett sätt att skapa dessa förutsättningar både inom länder och globalt.

Men under sin tid som forskare och föreläsare har han insett att det råder många missförstånd om vad marknadsekonomi egentligen är. Många förknippar den fria marknaden med ren egoism, hänsynslöshet eller ondska. I denna föreläsning vill han utmana dessa fördomar och istället övertyga dig om att marknadsekonomi är någonting bra som alla tjänar på.

”Marknadsekonomi är en naturkraft som dyker upp även där vi explicit har sagt att vi inte vill ha den”

I stil med Hans Rosling redogör Andreas för den radikala förändring av minskad fattigdom, minskad dödlighet och ökad fritid som mänskligheten genomgått under det senaste seklet som en följd av öppen handel. Han blickar även framåt i frågan om hur marknadsekonomin kan användas i miljöns tjänst. Att vi med rätt lagar och regler skulle kunna sätta upp en konkurrens som främjar en hållbar utveckling och ökar takten till den gröna omställningen.  

Andreas Bergh är verksam vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN) och Lunds universitet. Utöver sin forskning är Andreas känd som skribent i Dagens nyheter. Sedan 2020 ger han även ut podden Bergh och Wernbergh där han samtalar om samspelet mellan teknik och ekonomi med vännen och forskaren Joakim Wernberg.