Mats intresserar sig för funktionell dumhet, ett begrepp han själv myntat. När man är funktionellt dum så gör man precis det som förväntas av en på sin arbetsplats och i sitt privatliv, man följer instruktioner utan att tänka själv.
Om du någon gång suttit på ditt arbete och tänk: ”Vad är det egentligen jag håller på med? Varför fyller jag i de här papprena? Varför går jag på de här mötena?", då är det just sådant som Mats forskar på.
Att vara en allmänt god människa som hjälper andra och följer regler är bra. Men enligt Mats leder allt för nitiska försök att förbättra, förenkla eller förfina oss själva och våra liv istället till den raka motsatsen. Det som är tänkt att stärka människor skapar i själva verket sårbara och osäkra individer utan egen handlingsförmåga.
I denna föreläsning förklarar Mats vad den funktionella dumhet avser och vad den får för konsekvenser för samhället och dig som individ. Föreläsningen har sin utgångspunkt i Mats senaste bok Extra Allt men i mångt och mycket är det en sammanfattning av en lång och av många hyllad forskarkarriär.
Mats Alvesson är professor vid ekonomihögskolan vid Lunds universitet och har skrivit tre böcker om dumhet: Tomhetens Triumf (2011), Dumhetsparadoxen (2018) och Extra Allt (2020). Han kallar det sin Dumhetstrilogi, inspirerad av den italienske regissören Sergio Leones Dollartrilogi.
Missa inga avsnitt med våra nyhetsbrev.