Kattens historia

Idag ses katten som en given medlem i många familjer. Vi döper, försäkrar och firar dens födelsedag. Men precis som med allt annat har även katten sin historia – och den skrevs av Gunnar Broberg.

Gunnar har skrivit många tunga verk under sin tid som forskare i idé- och lärdomshistoria men Kattens historia är kanske det mest personliga. Det är svårt att finna en forskare med större kärlek till katten än Gunnar och det var ur just denna passion han bestämde sig för att skriva till sitt älskade husdjur.

"Det finns över en miljon katter i Sverige"

I denna föreläsning får vi följa kattens resa från Egypten till de svenska ladugårdarna och sedan vidare upp i tv-soffan. Från att ha varit en praktiskt rått-fångare som ingen riktigt ville associeras med har katten blivit både familjemedlem och statussymbol med en miljonindustri i form av produkter och utställningar som hålls i dens ära.

Gunnar ville skriva en historia om katten i vars öga även den Svenska historien reflekteras. Bland annat får vi här en ny förståelse för hur katten är kopplad till hemmet, kvinnan och fertiliteten.