Kattens historia

Idag är katten en given medlem i många familjer. Vi döper, försäkrar och firar dens födelsedag. Men, precis som med allt annat har även katten en historia – och den skrevs av Gunnar Broberg, professor i idéhistoria.

Det är svårt att finna en forskare med större kärlek till katten än Gunnar Broberg. Och det var ur just denna passion han bestämde sig för att skriva kattens historia. Gunnar har skrivit många tunga verk under sin tid som forskare men Kattens historia är kanske det mest personliga.

"Det finns över en miljon katter i Sverige"

I denna föreläsning får vi följa kattens resa från Egypten till de svenska ladugårdarna och sedan vidare upp i tv-sofforna. Från att ha varit en praktiskt råttfångare som ingen riktigt ville associeras med har katten blivit en familjemedlem och statussymbol med en miljonindustri i form av produkter och utställningar som hålls i dess ära.

Gunnar ville skriva en historia om katten i vars öga även den Svenska historien reflekteras. Bland annat får vi här en ny förståelse för hur katten är kopplad till hemmet, kvinnan och fertiliteten.