Din guide till Graffiti

Erik förklarar varför vissa personer väljer att packa ryggsäcken full med sprayflaskor och bege sig ut i stadens mörker.

I snart tio år har Erik Hannerz studerat subkulturer i sociologins namn. Ett intresse som började i skate, gled sedan över till punk och vilar för närvarande i graffitins urbana och illegala lek. Det udda och avstickande har alltid intresserat honom och att inte begripa ett fenomen har inspirerat till förståelse. I detta avsnitt låter han oss se på staden från graffitimålares perspektiv.

”De ser inte staden för husen”

Åsikterna om graffiti är många. Den provocerar, förfular, förstör eller förskönar våra städer, allt beroende på vem man frågar. Men väldigt få har en aning om hur graffitin uppkom och ännu mindre en förståelse för dess ordning och vad den vill kommunicera. När man skrapar på dess ytan visar det sig att det som utifrån ter sig som irrationellt och kaosartat följer en strikt rumslig logik från subkulturens perspektiv.

Och det är just denna logik vi får ta del av i Eriks föreläsning. Han skapar en förståelse för vem, hur, var och varför personer väljer att packa ryggsäcken full med sprayflaskor och bege sig ut i stadens mörker. Först när vi förstår dess mening och mål kan vi på riktigt bemöta den skadegörelse som kostar kommunerna miljoner i sanering varje år enligt Erik.

Erik Hannerz är lektor i sociologi vid Lunds universitet.